Skip to content
1 september 2010 / alir77

Besök på Folkrörelsernas arkiv i Gävle

Föreningslivet I Hälsingland har varit mycket omfattande. Det får man en inblick i, om man gör ett besök på Folkrörelsernas arkiv i Gävle. I arkivet finns omfattande samlingar av protokoll, bokföring,
medlemsmatriklar, fanor, fotografier mm.

Arkivet är en viktig tillgång, när det gäller att bevara handlingar från föreningarna – inte minst från sådana, som upphört. Det största antalet arkiv härrör från olika nykterhetsorganisationer tätt följt av arbetarorganisationer.
Frikyrkorörelsen är också en stor arkivbildare. I övrigt finns handlingar från politiska, idrotts-, kultur- och handikapporganisationer m fl.

Antalet arkiv uppgår till inemot 4000 med över 20 000 volymer och antalet ökar för varje år.
Materialet från Söderhamns kommun omfattar 11% av det totala antalet arkiv men det väntas öka betydligt i samband med den inventering, som för närvarande pågår i kommunen och till vilken kommunen ställt lokaler
och medel till förfogande.

Arkivchef är Barbro Eriksson, som basar över ytterligare 5 anställda, vars arbete består i att uppordna de handlingar, som lämnas in. Verksamheten drivs med statsbidrag från Riksarkivet, lönebidrag, landstingsbidrag, kommunala bidrag och medlemsavgifter från drygt 400 medlemmar. Ibland kan bidrag erhållas från fonder i form av medel för särskilda projekt.

Från Söderhamns kommuns föreningar finns 1870 arkiv inlämnade, men man har kännedom om ytterligare c:a 6 500, som finns registrerade i en databas. Dessutom finns 45 fanor och standar och c:a 1 000 fotografier. Arkivet har förresten landets största samling av fanor.

Ett av arkiven från vår kommun kommer från Vågbro Lokala samorganisation (syndikalister). Den bildades 1930 men uppgick 10 senare i Norrala LS. I deras arkiv ingår förutom protokoll även en ordförandeklubba och stämplar.
Ett ovanligt föremål är en näsduk i siden, som såldes till förmån för de spanska arbetarna.

En ovanlig förening bildades 1918 i Norrala. Det var en kvinnohatarklubb, vars syfte var att verka för bättre förhållanden mellan ungdomar av bägge könen. Föreningen var endast öppen för ogifta och oförlovade ynglingar. Det utgick böter, om man t ex kysste en flicka offentligt eller enskilt (12 resp 8 öre) och att bjuda på kaffe eller bio kostade 2 öre i böter. Dyrast var det att röka inom logelokalen, det kostade 25 öre.

Material finns också från Kvinnornas semesterhem Vadtorp, bl a en gästbok, där besökare skaldat:
Här bytts tankar och åsikter i kamratskap gott.
Ungerhållning oss getts av olika slag.
Nu av hjärtat vi tacka för allt vi fått,
hoppas vi åter får mötas en dag.

I detta arkiv finns också en inspelad intervju med Inez Wikström, som i många år mycket aktivt arbetade för detta semesterhem.

I Folkrörelsearkivet har också byggts upp ett bibliotek med tyngdpunkten lagd på minnesskrifter och speciallitteratur. Inte mindre än över 700 titlar är registrerade, som berör Hälsingland och de utgör en värdefull komplettering till de arkiv som finns där.

Arkivet kan även ha intresse för oss släktforskare, som vill bilda sig en uppfattning om föreningslivet på de orter, där våra förfäder bott och verkat. I medlemsförteckningarna finner vi kanske vår farfar eller mormor. De kanske har skrivit protokoll på något föreningsmöte.

Gör ett besök på Styrmansgatan 4 i Gävle, men vill ni se på något särskild förening är det säkrast att ringa först ring 026-108870, så kan man leta fram det som finns.

Sigvard Bodin

Artikeln har tidigare varit införd i Alir anor nr 4 1997.

OBS!
Folkrörelsernas arkiv har bytt namn och heter numera Arkiv Gävleborg. De har även flyttat. Läs mer på:  Arkiv Gävleborgs hemsida

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: