Hoppa till innehåll
8 september 2010 / alir77

Husförhör

Husförhör är en gammal benämning på katekesförhör, vilka prästerna skulle hålla hos sina församlingsbor helst hemma i deras bostäder. Syftet var att uppleva och föröka församlingsbornas kunskaper i den kristna trosläran. Läroboken var då huvudsakligen Luthers Lilla katekes med förklaringar och noter.

Lagen om husförhör tillkom 1686 med vissa tillägg 1726. Kyrkolagen och andra Kungl. påbud reglerade närmare denna sida av kyrkans uppfostrargärning. Prästen var skyldig att upprätta husförhörslängder där anteckningar gjordes om familjemedlemmars och tjänstefolks födelsetid och hemort, flyttningar, giftermål, vaccination och död m.m. Även brott, lyten och fattigdom antecknades. Deras läsfärdighet, kunskaper i katekesen och trosfrågor betygsattes särskilt.

För staten kom husförhörslängden att spela en mycket viktig roll genom att det från början var en god hjälp till mantalslängden vid folkräkningen och även till den militära utskrivningen.

In på 1850-talets sista hälft blev dessa husförhörslängder, och även husförhören, överflödiga genom den framväxande folkskolan och folkets läskunnighet och den enskildes kristna tro ifrågasattes. Husförhörslängden fick då ändra sitt namn till Församlingsbok.

För släkt- och hembygdsforskningen, liksom inom andra liknande forskningsområden är husförhörslängderna ovärderliga.

Vanligtvis hölls husförhören på vintern i början av året och i någon av byns bondgårdar där utanvidsfolket och grannarna samlades och var det då någon barsk och sträng präst som var förhörsledare var det nog gruvsamt och nervöst för den dåligt påläste och man förstår nog pigan som sa ” Man får vara rädd jämt för på sommaren åskar det och på vintern är det husförhör”.

Gösta Berglöv

Artikeln har tidigare varit införd i Alir anor nr 3 2001

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: