Skip to content
9 september 2010 / alir77

Från Hamnäs till Vita Huset

När emigrationen från Sverige till Amerika (norra Amerika) startade i mitten av 1840- talet var det från Hälsingland som de stora skarorna kom. Det var den Erik-Jansiska sekten som samlade sina anhängare för utflyttning och för att finna ett nytt Eden. Man ville komma undan kyrkans och de världsliga myndigheternas granskning och förföljelse. Tidigare hade endast några mindre grupper utvandrat till Amerika. Den mest framträdande av dem kom från Kinda-bygden i Östergötland och hade som ledare bonden och mjölnaren Per Cassel. De avreste ett par år före Eriksjansarna. Smålänningarna, Karl Oskar, Kristina och de andra startade några år efter Jansarna. Till Jansarna räknades även hundratals medresenärer från Uppland, Västmanland och Dalarna.

När Jansarnas utvandring väl startat från Hälsingland grep reslusten omkring sig även bland dem som inte hörde till sekten. Från norrsocknarna – främst Bergsjö och Hassela avreste 1850 ett följe om ca. 150 personer. Bland dem fanns en del personer som skulle bli framgångsrika däröver – ävenså ättlingar till dem skulle medverka i historieskrivningen fram till våra dagar.

Ledare för dem från norrsocknarna var Joris Per Andersson från Hassela – en välbeställd bonde med rötter i den finska bosättningen i socknen. Så var det två familjer Vesterlund och medlemmar av dem tillhörde dem som lyckades väl och vars ättlingar varit framgångsrika.

Med i utresan var Erik Norelius från Hassela (17 år) – blev präst och en av grundarna och ledarna av Augustana kyrkan. (Svenska Lutherska kyrkan i Amerika).

Från Bergsjö reste Hans Möllenhoff, 24 år. Namnet är särskilt intessant i våra bygder eftersom det visat sig kunna härledas till Hamnäs i Skog. Ättlingar till Hans Möllenhoff har även s.a.s. funnits med i vissa historiebeskrivningar på hög nivå i Amerika i sen tid. Namnet Möllenhoff kan knappast sägas ha någon förankring i vad vi vill mena förekommer i traktens namnbruk – snarare kommet med någon person inflyttad från sydligare nejder. Så är dock icke fallet.
Enligt Gunnar Wallin i Bergvik som forskat på skilda objekt inom Skog redovisar han att namnet Möllenhoff kommer från en av gårdarna i Hamnäs i Skog. Det var helt enkelt så att en av sönerna på gården bytte efternamn och antog då namnet Möllenhoff. Gunnar Wallin påtalar att det inte varit ovanligt att man i Skog bytt till namn med främmande klang.

Denne Möllenhoff – Lars – flyttade till Bergsjö och gifte sig där med Margareta Jonsdotter. Kommen till Amerika blev Hans Möllenhoff bosatt i Andover – i närheten av jansarkolonin Bishop Hill. År 1859 deltog han i en guldgrävarexpedition till Pikés Peak i Colorado. Med var också två kusiner Vesterlund och ytterligare 4 man. Man körde med oxvagn och mulor och starten skedde den 9 maj. Efter oändliga vedermödor passerade man vad som nu är staden Denver den 4 september. ( Då två icke färdiga hus, det ena kallades Aurora och det andra Denver). Därifrån kunde de sju skönja det drygt 14.000 fot höga Pikés Peak, där guldet skulle finnas – men redan med snö på sluttningarna. Färden dit hade helt enkelt tagit för lång tid. Den hade varit oändligt krävande, inte minst sedan man kom in i Klippiga Bergen. Man hade sökt guld även före ankomsten till vad som skulle bli den stora fyndigheten – dock utan att ha lyckan med sig. Snopet var det att konstatera att man kommit för sent på året – man vågade heller inte ta risken av en övervintring i bergen, långt till mat och förnödenheter som det var. Fyra man av guldgrävarlaget fortsatte mot Mexikanska gränsen och vidare östrut mot kusten. Hans Möllenhoff och två kamrater vände och tog samma väg tillbaka som man kommit.

År 1853 hade HM gift sig med Maria Andersdotter, född i Kalmar. Efter guldresan bosatte sig familjen i Andover där Hans M blev farmare och postförare. Paret hade sex barn.

Under John F. Kennedys presidentskap fanns i hans stab journalisten Clark Raymond Mollenhoff som speciell rådgivare. Född 1921 i Iowa och ättling till Hans Möllenhoff. Under tidigare delen av 1984 visades i svensk TV ett amerikanskt TV-program i två avsnitt – sannolikt med titeln Blodshämnd. Detta handlade främst om bröderna Kennedys kamp mot maffian och maffians maktutövning. I en genomgång av vissa händelser i programmet nämndes namnet Mollenhoff.

Många av Hans Möllenhoffs ättlingar lever i dag i staten Iowa.

Emil Eriksson

Artikeln har tidigare varit införd i Alir anor nr 1 1985

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: