Skip to content
9 september 2010 / alir77

Jonas och Olof Olsson – Bröder från Ina

I december 1802 föddes i Ina by i Söderala en person vid namn Jonas Olsson. Han var under 1800-talet, i amerikanskt emigrantlitteratur, den mest omskrivne Söderalabon. Han var bondson och hade en broder, Olof, f 1807 och en syster, Karin.

Jonas och Olof var ledande metodister, varför Erik Jansson – sedemera ledare för den stora erikjansiska emigrationen till Bishop Hill – sökte sig till dem.
Jonas och Olof blev ivriga anhängare, men systern Karin erkände aldrig hans lära.

Olof Olsson blev den som 1845 åkte till Amerika för att söka en lämplig plats för kommande emigration. Han fann ”platsen” och den stora utvandringvågen började.
I juni 1846 åkte Jonas Olsson med hustru, barn, hustruns mor och syskon samt drängar och pigor med båten Charlotta (150 passagerare, mest erikjansa-anhängare) till Bishop Hill i Illinois, den plats som Olof Olsson ansåg lämplig.

Erik Jansson var ledaren i kolonien Bishop Hill för de emigranter som kom, mest från Hälsingland, men även från ett flertal andra landskap. 1850 sköts han ihjäl i tingshuset i Cambridge. Därefter var det Jonas Olsson som blev ledaren, både andligt och materiellt. Han var predikant, förrättade vigslar, jordfästningar. Han var till Californien som guldgrävare. I samband med nödåret 1867 i Sverige sände han en summa pengar att delas ut bland nödlidande Söderalabor.

Olof Olsson, som sett ut platsen för dem alla, hans hutru Anna Maria Westman, prästdotter från Söderala och två barn avled redan 1846 i Victoria i Illinois. De efterlämnade en son.

Jonas Olsson var gift tre gånger. Först i Söderala med Brita Olsdotter från Heden. Sedan med Katarina Wexell från Mo i Hälsingland, med vilken han hade tre döttrar. Hon avled 1871. Året efter gifte han sig med Katrena Jonsdotter från Mo i Ångermanland. Han efterlämnade två döttrar.

När kolonin Bishop Hill 1896 firade sitt 50-års jubileum hade nästan alla av de gamla pionjärerna gått bort. Kvar fanns den gamla hövdingen Jonas Olsson, 94 år gammal. Han avled år 1898.

Ulla Eriksson

Artikeln har tidigare varit införd i Alir anor nr 3 1991

Annonser

One Comment

Kommentera
  1. Mycket värdefull sammanfattning av bröderna Olssons betydelse för jansarna, och deras öden efter framkomsten till Amerika. Ulla var i många år min mentor när jag började släktforska, alltid intresserad och hjälpande. / Janneh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: