Skip to content
9 september 2010 / alir77

Kvinno-oskick

Obehagligt är det i sanning att se – skrifver en meddelade till Söderhamns tidning – huru kvinnorna å en del ställen i Helsingland, synnerligen i Alfta-trakten, öfva seden att vid alla möjliga tillfällen tugga kåda.
Besöker man kyrkan eller en bibelförklaring, öfverraskas örat af ett egendomligt smällande ljud; och vänder man blicken åt det håll, hvarifrån ljudet kommer, är den tafla, ögat möter, sannerligen egendomligt komisk, då man ser en mängd kvinnokäkar göra de mest så att säga ”halsbrytande” rörelser för att arbeta på och skaffa njutning af grankådan. Käkar och läppar sättas i alla möjliga kors och vinklar. Fingrarne föras ofta upp till tuggverkstaden dels för att anställa någon putsning, dels för att med tändernas tillhjelp leka med ”tuggan”, hvilken då tänjes hit och dit och formas till allehanda figurer.
Och liksom männen räcka hvarandra snusdosan, för att behöfvande derur få lassa in s. k. mullbänkar, så skicka ock kvinnorna kådtuggorna sig emellan; ofta tages kådtuggan ur en mun och stickes in i en annan.

Om det ock skulle vara för tänderna nyttigt att tugga kåda, så kunde man väl ändå försaka detta nyttiga nöje den stund man åhör predikan.

(Söderhamns Tidning 1884-11-19)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: