Skip to content
9 september 2010 / alir77

Kyrkplatsen i Norrala

Miljön kring kyrkan är så gott som oförändrad sedan lång tid tillbaka. Kyrkplatsen inrymmer inte bara kyrkan utan även byggnader för aktiviteter, som var nödvändiga i det centrum, som kyrktrakten utgjorde. Här finns prästgård, sockenstuga, skolhus (numera hyreshus) och kyrkstallar. Några hundra meter österut ligger den gård, som tidigare var bostad för kyrkans organist och klockare.

Hit kom man i olika ärenden. I sockenstugan samlades man till sockenstämma för att rådgöra och fatta beslut i socknens angelägenheter. Till prästgården kom man kanske för ett personligt samtal eller att få något intyg skrivet. Till kyrkan kom man till gudstjänsterna, där man också fick ta del av kungörelser om sådant, som angick befolkningen. I kyrkan döpte man sina barn, där gifte man sig och där tog man farväl av sina döda. Till skolan skickade man sina barn.

Runt kring kyrkan låg prästens åkermark, som han tidigare själv brukade med hjälp av många drängar och pigor. Senare arrenderades marken ut till flera bönder i närheten.

Det fanns tidigt en kyrka här. Man vet, att den föregående uppfördes i sina äldsta delar strax efter år 1150, men att den senare i etapper påbyggdes till att bli en korskyrka med två torn. Det måste ha inneburit en svår chock för norralaborna, när kyrkan brann en julidag 1807. En skylt på norra väggen av nuvarande kyrka berättar om blixtnedslaget.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: