Skip to content
9 september 2010 / alir77

Norrala sockenstuga

Sockenstugan var förr en viktig samlingsplats för befolkningen. Här hölls sockenstämmorna, där man kunde få sin röst hörd och delta i beslut i olika frågor, som berörde socknen. Här sammanträdde även tingsrätten ibland.

Nuvarande sockenstuga är inte den första på platsen utan den uppfördes 1894-95 på samma plats som den gamla men betydligt större. Den gamla var i storlek ungefär som stora salen i nuvarande sockenstuga.

På övre våningen fick nu socknens barnmorska bostad. Senare – 1930 – flyttade nya hyresgäster in. Det var skräddaren Jöns Niklas Gode och hans norralafödda hustru Anna. Hon skötte under lång tid serveringen vid begravningskaffen och sammanträden. I köket på nedre botten var sockenbiblioteket inrymt men flyttades så småningom till stora salen. Under krigsåren på 1940-talet inrättades kristidsnämnder och här i Norrala hade nämnden sin expedition i mittre rummet. Här fick man avhämta ransoneringskort, som behövdes för att kunna inköpa vissa varor. När skolbespisningen för skolbarnen i kyrkskolan startade fick sockenstugan tjäna ett par år som bespisningslokal.

Kommunen använde sig av sockenstugan för sin alltmer ökade verksamhet och ett kommunal-kontor inrättades här. Vid kommunsammanslagningen 1971 överfördes sockenstugan i Norrala församlings ägo och användningen har nu kyrklig prägel. Här anordnas kyrk- och begravningskaffen samt församlingsaftnar. Hit är också kyrkokörens repetitioner förlagda och kyrkofullmäktige sammanträder här. Lokalen har även använts som vallokal.

Under 1983 gjordes en tillbyggnad, som inrymmer kapprum och toaletter.

I sockenstugans källarvåning ligger kyrkans arkivutrymme, där viktiga handlingar och föremål förvaras på ett betryggande sätt.

Sigvard Bodin

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: