Skip to content
10 september 2010 / alir77

Norrala nya kyrka

Sedan den gamla kyrkan blivit obrukbar genom branden tog man målmedvetet itu med att bygga en ny kyrka. I november 1807 togs beslut i sockenstämman om grundläggning av kyrkan. I första hand skulle många lass sten föras till platsen. Vid denna tid utfördes det mesta av byggnadsarbetena av ortens befolkning under ledning av en byggmästare. Det var länsbyggmästaren J C Loëll, som fick förtroendet att uppföra kyrkan och det var också han, som utförde ritningarna.

Under våren 1808 påbörjades byggnadsarbetena. Att bygga kyrka på den här tiden tog flera år i anspråk. Genom att arbetskraft från jordbruket anlitades måste arbetena tillfälligt avstanna vid slåtter och skörd. Kyrkan stod emellertid färdig 1810, men då var interiören fortfarande inte målad. Det skedde först 1813 av Anders Wibelius från Söderhamn.

Invigningen skedde inte förrän på hösten 1816 av ärkebiskop J A Lindblom. Då medverkade också Hälsinge Regementes musikkår för att göra invigningen ”än mera högtidlig”. Norrala hade fått sin nya kyrka och den hade imponerande dimensioner. Längden var 41 meter och höjden 42 meter! Den har betecknats som en av de mest betydande empirekyrkorna i Norr-land.

Det som mest utmärker interiören är kanske predikstolen, som är sammanbyggd med altaret, och den imponerande orgelfasaden från 1818. Själva orgelverket härrör från 1973 byggt av orgelbyggaren Walther Thür och omfattar 25 stämmor. Från början var bänkkvarteren slutna, vilket senare förändrades till öppna bänkar. Bänkarna har återfått speglarna från de slutna kvarteren och de har arrangerats så, att även dörrarna i framtiden skall kunna inmonteras. En annan iögonenfallande detalj är de färggranna korfönstren, som skänktes 1903 av Bergvik och Ala AB.

Kyrkan äger flera märkliga textilier, bl a två mässhakar med detaljer från 1500-talet och en stola av röd blommönstrad sammet från början av 1500-talet, som har få motsvarigheter i Sverige. Det värdefullaste föremålet är ett relikskrin från slutet av 1500-talet av nordtyskt ursprung. En av ljuskronorna fanns redan 1648 enligt en då upprättad inventarielängd.

Kyrkan har restaurerats 1902-03, 1939 och 1972-73. Fasaden har renoverats 1968 och 1995.

Sigvard Bodin

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: