Skip to content
10 september 2010 / alir77

Prästgården i Norrala

Det har inte kunnat exakt fastställas, när prästgården uppfördes, men i ett protokoll 25/1 1735 och vid en syn 1752 uppges den vara uppförd under 1734. Den bestod från början av endast en våning, men senare påbyggdes den med en andra våning. Den var ursprungligen en rödmålad timmerbyggnad, men i slutet av 1800-talet blev den brädfodrad och målad i de färger, som 1999 åter har använts.

Genom att prästen tidigare själv brukade jorden kring prästgården och kyrkan har ett stort antal byggnader funnits runt gården. 1752 låg här 28 byggnader med olika funktioner. I dag återstår förutom prästgården de båda flyglarna, som inrymde pig- och drängkammare och ett härbre från 1751, som numera överlåtits till hembygdsföreningen. I en av flyglarna var ett rum avsett för härbärgering av fångar vid fångtransporter, som ibland övernattade här. Gallerförsedda fönster vittnar därom.

Prästgården innehåller i dag rum för kassaexpedition, pastorsexpedition, sammanträden samt för kyrkliga syföreningen, kantorn och församlingsassistenten.

Sigvard Bodin

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: