Skip to content
10 september 2010 / alir77

Staffans stupa

Staffans stupa utgör ett äreminne över Hälsinglands apostel Staffan, som hade sin verksamhet i dessa bygder i mitten av 1000-talet. Sägnen berättar, att Staffan ådragit sig befolkningens missnöje genom att försöka få människor att överge sin tro på asagudarna och övergå till kristendomen. De blev så till den grad uppretade, att Staffan såg sig nödsakad att fly söderut. Han blev upphunnen i södra delen av landskapet och stenad till döds vid Själstuga i Skogs socken. Hans själsfränder band fast hans döda kropp på en häst och där den stannade skulle han begravas och en kyrka byggas. Det var i Norrala han fick sin sista viloplats och över graven restes ett mindre hus av trä kallad Staffans stupa.

Trä är ett förgängligt material och stupan byggdes upp på nytt. Sägnen om Staffan berättar också, att när den tredje stupan förfaller är jordens undergång nära. När det blev dags att sätta upp den tredje stupan, tog norralaborna det säkra för det osäkra och uppförde en byggnad av sten! Det var 1829 och det skedde genom en frivillig insamling, som inbringade 101 riksdaler. Över dörren uppsattes en tavla med texten: ”År efter CHRISTI BÖRD 1829 Det tusende sedan Christna ljuset uppgick öfver Sverige Är till minne af Helsingarnes Apostel Klosterbrodern i Corvey S. STEPHANUS Som vid år 1060 först i dessa bygder Predikade Evangelium och vann martyrkronan. Hans Fredliga Graf Helige BROR STAFFANS STUPA Åter omhägnad af Norrala Sockenmän”.

En mindre reparation gjordes 1856, då tegel från Vågbro Tegelbruk användes. Texten på tavlan har ommålats flera gånger – första gången 1864.

Ett visitationsprotokoll från 1829 berättar, att när den gamla stupan nedtogs, kunde konstateras, att stupan bestod först av en yttre ombyggnad av enkla bräder 4½ alnar lång, 3½ alnar bred samt upp till taktäcket 1½ aln hög. Den var uppsatt 1747 sedan en dylik omklädnad gjord 1707 förfallit. Där innanför stod ett mindre hus, 3½ x 1 ¾ alnar av illa täljda stockar 5 à 6 tum tjocka, 3 à 4 quarter breda hopsatta med grova naror. I röstet på västra gaveln var en halvrund öppning, bredd 3½ quarter och 2 1/6 quarter hög, innanför vilken satt en list på vardera väggen tjänliga att uppehålla ett offerbräde och utanför tecken efter en liten offerkista eller sparbössa, som där varit fastsatt samt nedanför en pall utmurknad.

Sigvard Bodin

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: