Skip to content
16 september 2010 / alir77

Anders Abrahamsson Bro – storköpman i Söderhamn

Handelsmännen i städerna blev genom sin ställning i samhället inte bara välbärgade utan de blev också ofta anförtrodda viktiga poster inom rättsväsendet osv.

Genom giftermål mellan dessa familjer förstärktes deras manliga avkomlingars ställning ytterliggare. I Söderhamn finns flera exempel på att handelsmännen förutom sin ordinarie verksamhet innehade ämbeten som borgmästaren och rådmän. De kunde också väljas till kyrkvärdar.

En av dessa handelsmän är Anders Abrahamsson Bro. Han var född 1675 och gifte sig med handelsman Jonas Hansson Garps dotter Margareta. Hon hade tidigare varit gift med Erik Olsson Dahlberg, vars dotter i sin tur gifte sig med en Olof Abrahamsson Bro. Dahlbergs gravsten av år 1693 finns i Söderhamns kyrka.

Anders hustru Margareta avled 1740 barnlös. Familjen hade dock en fosterdotter Catharina, som troligen var en systerdotter till Margareta. Hennes morfarsfar var f. ö. handelsmannen och borgmästare i Söderhamn Hans Larsson Garp.

Vår storköpman ingick sitt andra äktenskap året därpå (1741). Han sökte sig då utanför Söderhamn och fann sin nya hustru i Sveg – Barbro Christina Elff. Sitt efternamn hade hon efter fadern Erik Elff, som var kronobefallningsman i Härjedalen sedan år 1700. Han ver emellertid född hälsing i Älvsta i Jättendal. Han lär ha utfört ett förtjänstfullt arbete under Karl XII:s krig med försvarsåtgärder och folkförsörjning. Barbro Christina var född 1717, så det rådde en betydande åldersskillnad mellan makarna, men giftermålet innebar ju en biljett in i det Söderhamnska societetslivet. Hon levde till 1770.

Anders Bro ägnade sig som sagt åt köpenskap. Han ägde fartygen Britania, Emanuel, Victoria och Christian samt Enigheten. Det senare byggdes 1722 av den landsflyktige timmermannen Simon Hansson från finska Vörå. Det var 96 fot långt (inemot 30 m) och kunde ta 134 lästars last. Skeppet Christian kapades förresten av danskarna, så det gick förlorat. På hemresan fylldes fartygen av bl. a. kryddor, vetemjöl, kaffe, tobak, salt och finare tyger.

Söderhamns troligen första bolag bildades av rådman Bro och en löjtnant vid namn Söderbom.
Affärsidén var att köpa och sälja skogsfågel. Aktiernas pris var 1 daler silvermynt, men bolaget utvecklades gynnsamt och aktierna steg till både 3 och 4 daler.

Anders Bro ägde förstås ett ståndmässigt hus. Det bestod av 4 rum och kök, bod och kammare, gästrum på vinden och ett oeldat sovrum för tjänstefolket. Han innehade också det område invid Faxeholmen, där Söderhamns hälsobrunn var belägen.

Anders Bro fick ett långt liv. Det var inte många, som uppnådde 83 års ålder på den tiden. Han avled den 9 oktober 1757 och hedrades med en ståtlig begravning och med ” Wälförtjänte Grift-Runor” , som författades av Nicol. Casstrom. Hyllningen trycktes i Stockholm av Wildiska tryckeriet. Han skildras som ärlig samvetsgrann, hjälpsam, flitig och arbetsam – med andra ord en hedersman.

Sigvard Bodin
Artikeln har tidigare varit införd i Alir anor nr 4 1998

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: