Skip to content
16 september 2010 / alir77

En färg(j)stark karl – Peder Insulander

En person som inte upplevde julhelgen år 1742 som rolig var min farfars farmors farmors far Peder Insulander, då boende på Färjebacken vid Söderala färjesund, alltså ungefär där Bergviks järnvägsstation nu är belägen. Dagen före julaftonen avled nämligen hans unga hustru Sara, dotter till färjkarlen Jacob Gulliksson, och på Tredjedagen dog hans knappt tvååriga dotter Sara-Greta. Han arbetade då som dräng åt sin svärfar vid färjeläget. Han blev därmed ensamstående far med en femårig dotter Caisa-Stina som så småningom blev gift med nålmakaren, sedermera gästgivaren Mårten Modin i Myssje.

Peder, eller Per, stavningen varierar, fick en levnadsbana som inte var så vanlig. Han föddes på hemmanet Ön 1 i Valbo socken den 22/9 1713 som son till bonde Olof Larsson och hustru Karin. Han kom in på Gävle Trivialskola vid tio års ålder och därefter som skrivare till Flors Manufaktori men lärde sig där färgeri och idkade detta yrke både i Gävle och i Söderhamn. Detta var dock kanske inte så lönsamt, för han tog tjänst hos svärfar Jacob vid färjesundet, där han bodde kvar 1:a adventsöndagen 1749 då han gifte om sig med Brita Olofsdotter från Östansjö. Jacob Gulliksson hade i juni 1747 råkat komma för nära forsnacken på färjan och drunknat, så det är troligt att Per var färjkarl då han gifte sig.

I mitten på 1750-talet betecknas han som inhyses i Ina och Östansjö där han så småningom byggde sig ett hus i Utänge, alltså i närheten av F 15:s nuvarande bostadsbestånd eller något närmare Östansjö. 1760 blev han ”städslad och utnämd Sokn Skolmästare” för att citera död- och begravningsboken.

Enligt Qvarnströms ”Anteckningar om Söderala socken” var det tre personer som svarade för undervisningen i Socknen, nämligen brukspredikanten Hr Olof Tollstedt för barnen i Maråkers och Ljusne bruk, organisten Christoffer Forsberg för socknens barn samt ”Petter Insulander, som genom examen är approberad och äfven af höga landshöfdingeembetet erhållit försvar och frihet för barnens undervisande i kristendomskunskapen” enligt citat ur visitationsprotokoll av vice kontraktsprosten Olof Nordlinder den 22 jan 1769.

I äktenskapet med Brita Olofsdotter föddes tre barn, Brite-Lisa 1750, hustru till bonden Nils Jonsson på Östansjö nr 7 och död år 1800 i elepantiasis, Ulrica 1752, gift i Engesberg i Mo och Olof 1759 om vilken mera berättas i en annan aritkel.

Per Insulander dog den 3 december 1781 efter ett halvt års sjukdom i gallfluss.

Som litet av ödets ironi synes det att mågen Mårten Modin i Myssje aktivt verkade för och bidrog till att hans levebröd under en tid, liksom även svärfar Jacobs, avvecklades genom att den första bron över Ljusnan byggdes. Denna uppgift är hämtad ur Yngve Bergströms bok ”Industriorten Bergvik – gamla dokument berättar”.

Som ett litet kuriosum kan nämnas att min fru Gunn-Brith är född på det område i Bergvik som en gång utgjorde Färjejorden. Svärfar Karl Johansson byggde nämligen det hus som är beläget närmast Idrottsparken i den husrad som sträcker sig ned mot järnvägen till Samstugan.

Olle Modin

Artikeln har tidigare varit införd i Alir anor nr 3 1989

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: