Skip to content
16 september 2010 / alir77

Fotografen Per Johan Forssbäck

Med fotograf Forssbäck gick en pionjär ur tiden. Att med sina otympliga fotogrejor före järnvägens och bilismens tid med hästfordon kuska kring i ur och skur var säkerligen ganska besvärligt. Och det var inte bara som fotograf som Forssbäck åkte omkring i byarna. Han hade en skioptikonapparat med vilken han visade ”rörliga bilder”. Enligt en bevarad notis var han i Hamrånge på Mikaelidagen 1895 och i kyrkan visade bibliska bilder vilka beledsagades med sång av Åströmska kvartetten och belysta med föredrag av pastor Brundin. Inträdet var 25 öre för vuxna och 19 öre för barn.

Per Johan Forssbäck var gift två gånger. Med hustrun i första äktenskapet Kersti Olsdotter från Hunsbo i Skog hade han dottern Sigrid Kristina, född 1867. Hon gifte sig med Lars Sundin och deras son John, känd kommunalman i Skog, avled 1963.

Gården Lundbacka, fotografens barndomshem, byggdes av hans far Nils Fredrik Forssbäck (född i Hille 1818), som 1836 endast 18 år gammal började nybygget Lundbacka. Han ”uppbröt från rot och grund 14 tunnland och för deras torrläggning och brukande grävde han täckdiken och byggde stenbroar”. Som erkännande för detta fick han vid tacksägelsegudstjänsten i Skogs kyrka 1886 mottaga en silverbägare. Idag är Lundbacka ett sommartorp.

Artikeln har tidigare varit införd i Alir anor nr 4 1985

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: