Skip to content
16 september 2010 / alir77

Per Schenler – konstmålare i Norrala

Per Schenler är en av de lokala målare, som ägnade sig åt att måla gratulationstavlor i samband med bröllop och namnsdagar samt friargåvor i form av t. ex. granna skäktknivar.

Han föddes för 200 år sedan – den 27 juli 1796 – som son till sockenadjunkten Jonas Schenler och hans hustru Sara Hambren i Hamre by. Släktnamnet kan härledas från byn Skensta, där fadern var född. Modern Sara var befryndad med den kända Norralasläkten Hambraeus.

Per fick förmånen att gå i skola i Uppsala. En bevarad lärobok i aritmetik, som han använt, är daterad 7 juli 1815. Efter föräldrarnas frånfälle hade han sin hemvist i en liten stuga på Hamre bys gemensamma mark. Stugan innehöll bara ett rum men hade en vacker brokvist, som traktens barn avundades honom. Därifrån hade han en vacker utsikt mot kyrktrakten.

I slutet av 1820-talet antecknas han som barnalärare i kyrkböckerna. 1828 påbörjades cirkulationsundervisning med barn från övre delen av socknen. Det skedde under Schenlers ledning och sedermera skötte han undervisningen för barn även i andra delar av Norrala. 1836 nämns att han håller ”skola” i sin egen stuga.

Vid sidan av verksamheten som barnalärare började han förfärdiga och måla tavlor, som anhöriga till brudpar beställde och överlämnade vid vigseln.
Det kunde hända, att brudparen kunde få upp till ett dussin sådana s k brudönskningar, som sattes upp på väggen bakom de nygiftas plats vid festbordet i herrstugan. Många sådana tavlor finns bevarade till våra dagar.

Målningarna är utförda med vattenfärg på papper, sedan motivet skisserats med blyerts. Dekorationerna på brudönskningarna utgörs av blomsterrankor av olika slag. Brudens och brudgummens monogram var ett dominerande inslag på tavlan och därutöver fanns uppgift om var och när vigseln ägt rum. En vers ingick också – ofta med religiös anstrykning. En vanligt förekommande lyder:

Nu sammanknytes Makar två
Till Ett och i förening gå;
Förenens ock om detta bud
Att begge redligt frukta Gud.
Må kärlek, fridsamhet och ro
Och vänskap jemt hos Eder bo;
Men framför allt den ljufva tröst
Att JESUS bor i Eder bröst.

Per Schenler målade också de grant utstyrda skäktknivar, som brukade överlämnas av pojkar som friargåva. Dessa redskap användes sällan eller aldrig vid linberedning utan de blev en vackra väggprydnader. Vid skäktningen användes omålade skäktträn. Han hjälpte också till med att upprätta bouppteckningar och andra handlingar.

Den troligen knappa inkomsten för undervisning och det konstnärliga skapandet utökade han med att fiska i Norralaån. Det berättas, att ” han gick mest som en tok efter ån och metade abborrar.”
På denna tid var nog konstnärer inte så aktade och Per Schenler levde i stort armod.

År 1875 placerade han sina få ägodelar på en kärra och begav sig till fots till Hudiksvall längst kustlandsvägen. Där var två systrar bosatta. Han slutade sina dagar där den 13 december samma år och begravdes på Hudiksvalls kyrkogård. Hans minne lever dock kvar i Norrala i form av hans brudönskningar, namnsdagstavlor och skäktknivar, vilka nu betingar höga värden på auktionerna.

Sigvard Bodin

Artikeln har tidigare varit införd i Alir anor nr 3 1996

En antavla med kompletteringar av Urban Sikeborg finns på Nättidningen Rötter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: