Skip to content
17 september 2010 / alir77

Barnkolonin i Kyrkbyn, Mo

I Kyrkbyn i Mo finner man inte blott den gamla kyrkoruinen med den nerfallna stenmuren, utan det som först faller en i ögonen är det stora röda tegelhuset i tre våningar. Det byggdes i början av detta sekel av bonden Anders Jonsson. Dess tillkomst har en intressant historia, som en annan gång skall skildras i Alir-anor. Huset äges nu av Söderhamnsortens barnhem och användes som lokal för sommarkoloniverksamhet. Det stora huset kallas nu allmänt endast för ”Kollo”.

Kolonin i Kyrkbyn startade 1922 med 30 inkvarterade barn. Föreståndarinnan hette Helga Friman och hon hade två flickor till hjälp och endast de två översta våningarna disponerades. Huset hade då ej nuvarande moderna standard, utan all vatten och ved som åtgick till matlagning och tvätt måste bäras upp och sedan skulle slask och avfall ut. Avträdet var i ett av uthusen och det var ej alla gånger som barnen, när behovet var påkallat, nattetid vågade gå ut, utan pottorna fick då användas.

Fastigheten har under årens lopp restaurerats med moderna bekvämligheter och hela gården står nu till förfogande för koloniverksamhet.

I dag finns det i landet ca. 275 barnkolonier, eller sommargårdar som det heter. Sommargården-Kollo i Kyrkbyn tar varje sommar emot två grupper om vardera 20 barn och varje grupp är där ungefär 20 dagar och barnen är i åldrarna 8-12 år.
Föreningen bedriver sin verksamhet med bidrag från kommunen, Solstickan, Majblommekommittén och genom gåvor från privatpersoner.

Gösta Berglöw
Artikeln har tidigare varit införd i Alir anor nr 4 1988

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: