Skip to content
17 september 2010 / alir77

Ett beväringsbrev från Mohed

Nedan återges ett över 100-årigt brev från beväringen Johan Johansson, som skildrar livet på Mohed. Mottagaren är okänd men är tydligen någon jämnårig, som gör sin militärtjänst i Stockholm. Man får en god bild av hur det militära livet tedde sig. Brevet är skrivet utan skiljetecken och med litet speciell stavning. För att göra det mera lättläst har texten delats upp i meningar och stavningen något korrigerats.

Mohed den 4/7 1898

God dag på dej Jonte! Jag vill först och främst tacka för brevet, som jag erhöll alldeles oförväntat den 3:e. Det var roligt att du skrev hit och tala om hur ni har dä i Stockholm. Jag hör att ni mår bra och har goddagar, men här får man nog göra rätt för maten och 50 öre om dan. Veckan som har gått har vi då haft riktigt strängt för jeneraln kom hit om söndaskvälln och nu ska vi kunna allting. Vi var i kvällst ute och exercera. Förr i dag har vi haft gymnastik och så har han syna bena på oss. I morron ska han visst fara hän och vi ska skjuta på mä bägge händer för nu får vi nog bättre.

Vi stiger även opp kl 5. Då kommer kalvskinnsplågaren och slår så vi blir pin rasande. Så har vi excis en timme från kl 6 till 7, från 7 till 8 gymnastik och så har vi skjutning å bevakningstjänst och fältmarsch en gång för var vecka och då sliter vi en hund. Vi brukar få gå 18 km och ha 15 kg packning och gevär å så jäkligt befäl till, så vi får språngmarsch rätt som är. Sista fältmarschen vi hade om torsdan så var vi nästan ner till stan, men när vi gick hem så gick vi ifrån både kapten och löjtnanten, så kapten måste skrika så mycket han orka innan vi hörde så vi stanna.

Vi har frukost från 8 till 9, middag från ½ 12 till 4, rast halv 6 till 6 å kväller kl 8. ½ 10 går tapto, en kvart före 10 avklädningssignaln och kl 10 går tystnan. Vi mår då mycket bra här och är vid ganska gott humör. Dom säger allihop både befäl å soldater, att det är dom vildaste beväringar som har haft nån gång. Om kvällarna lever vi så daglöjtnanten lärer opp och styra kas mä oss.

I pingst hade vi många arrestanter. Värst var det på Arbrå.*/ I midsommar hade vi ingen excis annars har väl halva kompaniet kommit i arrest. Jag har haft mycket påhälsningar här i helgerna men jag har då inte haft så långsamt ändå nån helg. Vi har snart kämpat ut.
Vi har nu bara 10 dagar. Vi får rycka ut på torsdagen den 15:e och då blir det nog ett gladare liv. När jag kommer hem ska jag på skutan och fiska lamä Hindriks Ville.
Pojkarna hälsar så mycket där — Djupviks pojkar, som har gått fri och så till Johan fick fara hem för tre veckor sen. Ni har väl längre kvar ni än vi. Om du inte skriver så jag får brevet mä jag är här så kan du ju skriva hem.
Adressen är J Johansson, Sofieholm, Djupvik, Söderhamn.
Adjö

*/ förmodligen Arbrå kompani.

Sigvard Bodin

Artikeln har tidigare varit införd i Alir anor nr 3 2001

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: