Skip to content
17 september 2010 / alir77

Norralamannen

Vid arbete i en grusgrop i byn Borg, Norrala i början av 1960- talet gjordes fynd som kom att väcka uppseende i arkeologiska kretsar

Gravfältet som långt tidigare var känt, låg delvis på den gårdstomt till den nedrivna bondgården, bestod av 12 högar liggande på den 10-12 m höga grusåsen som byns gärdar är belägna på. Dessa gravar var brandgravar och kunde av kvarvarande fynd dateras till 700-talet e Kr och att de döda varit kvinnor.

Den största av gravarna låg något avsides till de övriga och dess diameter var ca 11 m och höjden 1.2 m och det var den som tilldrog sig det största intresset.
I denna grav påträffades en förmultnad träkammare, hopfogad med timmerknutar, 2,7 m lång och 1,5 m bred. Där låg ett skelett alldeles sammanpressat av de nedfallande fyllnadsmassorna. Graven var en mansgrav med full vapenutrustning – ett tveeggat svärd med läderskida , en träsköld av vilken nu endast fragment återstod men med dithörande sköldbuckla av järn, delar av ett träspjut med spetsen av järn ca 2,75 m långt, en kniv i läderslida och ett 25-tal pilspetsar av järn. Vid hand- och fotlederna låg mer än 40 st förgyllda prydnadsknappar av brons. Även var där en sax, en eldslagningssten, söljor och upphängningsringar av brons som suttit på bältet. Där låg också en pincett och en ”örslev”, de ävenledes av brons.

Det vackraste föremålet, sedan det pietetsfullt ihopfogats, var en urna, ett lerkärl av mycket hög kvalitet med insvängd hals, fin svart lyster och vacker ornering. (Kopior har nu börjat att framställas och finnes till salu.)

Den döde var vid sin bortgång mellan 20 och 25 år och har efter fyndplatsen fått namnet ”Norralamannen”. Graven har med hjälp av de inneslutna föremålen kunnat dateras till 500- e Kr.
Eftersom utgrävningen måste försiggå sent på hösten när kylan satt in, byggde man in hela graven med den döde och alla fynden i en trälåda, vilken fraktades till riksantikvarieämbetet i Stockholm, så att undersökningarna där kunde ske inomhus. Gravbädden med inventarier och den dödes skelett kan nu beses på Hudiksvalls museum.

Gösta Berglöw
Artikeln har tidigare varit införd i Alir anor nr 1 1991

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: