Skip to content
17 september 2010 / alir77

Skogbonaden

Vid fil lic Erik Salvéns inventering av Hälsinglands kyrkor 1912 fann han i Skog en bonad med invävda figurer, som är en av de äldsta textilier av detta slag man känner till i vårt land.
Denna vävnad är 175 cm lång och ca 35 cm bred. Vävtekniken är snärjväv med blå, röd och grön ull på en botten av linne. Den är från slutet av 1100-talet och förmodligen gjord här i Hälsingland, som sedan gammalt är känt för sitt lin.

När den påträffades låg den som omslagsduk kring socknens brudkrona på botten på kyrkans ”brudkronebytta”, men enligt expertutlåtande är den inget kyrkligt inventarium, utan troligen har den vävts för ett storbondehem i trakten.

Figurerna berättar om kampen mellan hedendom och kristendom.

I stavkyrkan i vävnadens mitt, ser vi på dess gavelnockar vikingatidens djurhuvuden. I kyrkan står prästen framför altaret och ringer i korklockan och i kyrkan trängs menigheten. I klockstapeln rings det i både storklockan och lillklockan och på sidorna ser vi hästar, hundar, lejon och fåglar.

I bonadens vänstra hälft synes en egendomlig figur med tre huvuden och två armar. Det kan möjligen vara en hednisk gudabild eller ett rent fantasifoster – en trollfigur – ett väsen fientligt stämd mot den kristna kyrkan.
Längst till vänster på bonaden är tre manliga figurer. De ansågs från början föreställa de Heliga tre konungar eller de nordiska helgonkungarna St Olof, St Knut och St Erik, men senare tolkning tror att de skall vara asagudarna Oden, Tor och Frej – den gamla asalärans treenighet.
Bilderna visar en stämning av mystisk gåtfullhet som ger oss en aning om denna tids kamp mellan hedendom och kristendom.

Kopior av bonaden finns i Skogs kyrka och Hälsinglands museum och originalet förvaras på Statens Historiska museum i Stockholm.

Gösta Berglöw
Artikeln har tidigare varit införd i Alir anor nr 4 1989

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: