Skip to content
17 september 2010 / alir77

Skogs kyrkor

Yngst av Alirs socknar är Skog. Istället är socknens tillkomst väl dokumenterat i bevarade skrifter och handlingar där man får följa socknens och dess kyrkors historia bakåt i tiden.

Den skogrika trakten mellan Hälsingland och Gästrikland kallades fordom Ödmorden och det var här som enligt sägnen aposteln Staffan blev ihjälslagen av de asatroende hälsingarna omkring år 1060.

Den äldsta kyrkan stod klar på 1320-talet och det är dokumenterat att kyrkogården invigdes 1324 av ärkebiskop Olof den vise. Kyrkan uppfördes helt i sten med endast ett kyrkorum utan sakristia och vapenhus.

Under 1500-talet var det svåra översvämningar så att kyrkogården ofta stod under vatten och sockenborna uppförde därför en ny kyrka, denna gång helt i trä. Den var färdigbyggd 1610 och låg där den nuvarande kyrkogården är belägen. Den gamla stenkyrkan fick nu förfalla, så till slut var där endast en stor stenhög, som bönderna använde som grunder på sina gårdar och kanske även till den nya kyrkans grund.

Denna första kyrkas innermått var ca 14 gånger 18 m. med 1 m. tjocka murar. Ruinen utgrävdes och konserverades under 1920-talet. Bogårdsmuren restaurerades 1942 och försågs med en stegport – med förebild av en av stegportarna vid Trönö gamla kyrka. Rester av norra väggen står kvar och höjden är nära 5 m. Klockstapeln stod i nära anslutning till kyrkan på en plats som kallas ”stapelåkern”.

Träkyrkan som uppfördes 1610 var rektangulär med måtten 15 gånger 8 m. och höjden 9 m. Sakristia och vapenhus låg i norr och söder. Vackra målningar fanns både i tak och väggar, men de övermålades 1723. Kyrkan brann 1819 och de gamla helgonbilderna och tavlorna, som troligen tidigare suttit i den gamla stenkyrkan, förstördes helt. Predikstolen finns nu i Lingbo kyrka.

Redan i slutet av 1600-talet var träkyrkan så förfallen att en ny kyrka beslöts att uppföras. Det dröjde ändå mer än 100 år innan den nuvarande ståtliga kyrkan invigdes 1805. Rester av den eldhärjade träkyrkan revs och det som var kvar auktionerades bort.

Gösta Berglöw
Artikeln har tidigare varit införd i Alir anor nr 2 1991

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: