Skip to content
17 september 2010 / alir77

Vasamonumentet i Kungsgården

Vid Kungsgården i Norrala, på en kulle strax söder om landsvägsbron, är en sten uppsatt till minne av att Gustav Vasa härifrån, tredjedag påsk 1521, talade till hälsingarna och vädjade om hjälp att driva danskarna ur riket. 87 år tidigare hade de ju med framgång bekämpat landets fiender och bränt ner och förstört fästet Faxehus i Söderhamn.

Hälsningarna var nu tveksamma. Gustav Vasas hätskaste fiende, den danskvänlige biskop Trolle, hade utsänt budkavle både till Dalarna och Hälsingland, som uppmanade allmogen at vara den danske konungen Kristian Tyrann trogen. Men när de fingo höra att gästrikarna, och främst då Gävle stads innevånare, svurit Gustav Vasa tro- och huldhetsed, ”togo de svärd från vägg” och gingo även de med honom.

Där Gustav Vasa stod på kullen och talade till menigheten, såg han de utmärkta vapen hälsingarna buro. Deras väl smidda hillbarder, deras spjut, bågar och pilar. Väckte hans intresse och då han återvände tog han en av Hälsinglands skickligaste vapensmeder med sig.
250 år senare, år 1773, lät Gustav III, på denna kulle resa en minnessten och omgärda den med ett vackert järnstaket, till minne av Gustav Vasas befrielsekamp, men troligen med den dubbla avsikten att folket skulle stöda även honom för att stärka konungamakten. Enligt sägnen är kullen på vilken stenen är rest, en gammal gravhög vid vilken en fylkekonungs gård låg, men som Ingjald Illråde uppbrände tillsammans med gårdens befolkning.

På minnesstenen läses:
Här manade Gustav I åhr 1521 samlade helsingar till rikets räddning frihetshjälten till ära under ättlingens Gustav III:s regering restes stenen åhr 1773 af sällskapet Pro Amico.

Gösta Berglöw

Artikeln har tidigare varit införd i Alir anor nr 1 1989

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: