Skip to content
25 september 2010 / alir77

Söderalaflöjeln

När en uppköpare av antikviteter för Norrlands kulturhistoriska museum i Härnösand en dag kom till Kinsta nr4 i Söderala 1916 och för 50 kr fick köpa en gammal vindflöjel av brons, gjorde museimannen kanske den bästa affär, som någonsin gjorts beträffande kulturhistoirska föremål i Sverige.
Flöjeln hade tidigare suttit på Söderala kyrkas torn, men utbytts mot ett kors, och så småningom kommit i gårdens ägo genom auktionsinrop. Till flöjeln hörde också en djurbild av brons, som av sonen i gården hittats i åkern i samband med plöjning.
En sägen berättar att när Ålsjön stod i förbindelse med havet, hade ett vikingaskepp under storm råkat i sjönöd vid det som nu kallas Gullsaxbro. Hövdingen lovade skänka flöjeln till närmaste kyrka om han och besättningen blev räddade. På detta sätt skulle flöjeln kommit i Söderala kyrkas ägo. Flöjeln är ett genombrutet förgyllt arbete av brons, 36 cm lång, 25 cm hög och ca 2 mm tjock. På nedre kanten i det vågformiga blecket är en rad nötta hål, vilka antagligen varit fästen för små vimplar. Längs kanterna är den skodd med nitade bronsbleck. Den har i gångna tider reparerats något; bl a har en del bucklor utjämnats, som troligen förorsakats av pilskott.
Att flöjeln är från omkring år 1025 är de lärda överens om och att den suttit som befälstecken på ett vikingaskepp anser de som det mest sannolika.
Flöjeln är nu i Statens historiska museum i Stockholm, där den anses vara en av museets förnämsta dyrgripar.

Gösta Berglöw

Artikeln har tidigare varit införd i Alir anor nr 1 1987

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: