Skip to content
28 februari 2011 / alir77

Maråker

Efter ryssarnas härjningar på hälsingekusten 1721, då bl a Maråker och Ljusne bruk nedbrändes, flyttades en del av Ljusnes smideshärdar till Gullgruva och Maråker. 1871 flyttades härdarna tillbaka till Ljusne och därmed förlorade dessa små brukssamhällen all betydelse som järnbruk.

Maråkers kapell nedbrändes av ryssarna, men ett nytt uppfördes snart. 1828 påbörjade dåvarande ägaren av Ljusneverken, Axel Beskow, uppförandet av en ny kyrkobyggnad och det gamla kapellet fick tjänstgöra som skola. Det var den första fasta skolan i Söderala socken. Natan Söderbloms far, Jonas Söderblom, var en av de första eleverna där. Men redan tidigare fanns där barnalärare. Det omtalas att en Jonas Olsson Wandin, lärare vid Maråker, insjuknade i nervfeber och att han tog det modiga och oerhörda beslutet att själv avsåga sig foten.

PÅ MIN BEKOSTNAD TILL GUDS NAMN ÄRO OCH TILL DETTA GULLGRUVA JÄRNBRUKS PRYDNAD HAR JAG LÅTIT GUTA DENNA KLOCKA GENOM NOE WERLIN ANNO 1682 I MÅNADEN APRIL

MAGNUS CHRISTIERNIN

Det sistnämnda kapellet revs omkr. 1910 och de värdefullaste inventarierna överfördes till Ljusne kyrka. På den gamla kyrkplatsen står nu en enkel klockstapel.

Klockan var gjuten i Gullgruva 1682 och kom att hänga i Maråkers första kapell. Det är en del gamla berättelser förknippade med den. Den skulle vid ryssarnas landstigning i Maråker bortförts och gömts i skogen. Enligt en annan uppgift skulle ryssarna koka gröt i den och en annan obekräftad uppgift säger att den använts som gryta av beväringarna i Mohed. Så småningom hamnade den åter i Gullgruva, där den använts att koka rödfärg i. På 1870-talet såldes den på auktion och hamnade först i Skog, men kom på lika vägar att ägas av järnhandlare Forsberg i Söderhamn vilken skänkte den till kyrkan. Den hänger nu i urnlunden på Söderhamns kyrkogård.

Gösta Berglöw

Artikeln har tidigare varit införd i Alir anor nr 2-3 1986

Annonser

One Comment

Kommentera

Trackbacks

  1. Maråkers skola « Alirfakta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: