Skip to content
28 februari 2011 / alir77

Söderhamns rådhus

Någon har sagt att rådhuset i Söderhamn är Norrlands vackraste byggnad och det har nog sitt berättigande i att det är i sitt slag en av dess mera påkostade och intressanta byggnader.

Det första rådhuset uppfördes 1621, året efter stadens grundläggande. Detta enkla envåningshus i trä blev svårt skadat vid 1675-års brand, men 1683 stod det nya färdigt. Det var något större än det förra.

Vid ryssarnas härjningar efter norrlandskusten 1721 nerbrändes hela Söderhamn och därmed även rådhuset. Nu uppfördes en förnämligare byggnad med urverk och torn och det inrymde nu stadskällare och hallrättslokaler. Det stod färdigt 1724 och placerades på samma plats som det nuvarande.

1860 var det tur för nästa brand. Det nya rådhuset byggdes nu i tegel med två flyglar och en huvudlänga och det bildar stommen till nuvarande rådhus och här inrymdes nu polis- och arrestlokaler, telegraf och auktionskammare och även en festlokal.

1876 kom nästa stora brand. Det så gott som nybyggda rådhuset blev svårt skadat, med hela taket och tornet nerbränt, men tegelväggarna stod kvar. Efter reparationen fick rådhuset sitt nuvarande utseende i rött tegel och dekorationer av kalksten. Stilen kan hänföras till holländsk renässans.

Flera restaureringar har gjorts; en genomgripande inre 1935 och till stadens 350-års jubileum år 1970 en yttre renovering.

Rådhuset inrymmer idag (1989) bl a arkiv, fullmäktiges sammanträdesrum, kommunalrådsexpedition, kansli och planeringskontor. Den övriga kommunala förvaltningen finns i det nya förvaltningshuset, på andra sidan ån mitt emot rådhuset.

Till minne av stadens grundare Gustaf II Adolf står på Rådhustorget ett monument av grå granit, invigt den 6 november 1899.

Gösta Berglöw

Artikeln har tidigare varit införd i Alir anor nr 3 1989

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: