Skip to content
22 maj 2011 / alir77

Kaféer i Norrala

Föregångare 
Föregångarna till kaféerna var de s k kaffehusen, dit mest herrar sökte sig. Där diskuterades politik och andra viktiga frågor. Det första kaffehuset i Europa öppnades i mitten av 1600-talet, men i Sverige dröjde det till in på 1700-talet, innan man kunde besöka ett kaffehus. De första uppstod i hamnstäderna, där sjömän utgjorde en stor del av kundkretsen. De upphörde i mitten av 1700-talet, då det infördes kaffeförbud i Sverige. På 1800-talet uppstod de igen i form av konditorier, som koncentrerade sig på söta bakverk.

På landsbygden dröjde det förstås längre tid, innan kaffe serverades i särskilda lokaler. Man kan kanske säga, att gästgiverierna fungerade som ett slags kaféer både för ortsbefolkning och resande. Från Krogen mellan Norrala och Enånger finns antecknat, att man kunde fälla ner en klaff på huset och därifrån sälja kaffe.

Kaféer i Norrala.
Kaféer i vår mening startades nog inte förrän in på 1900-talet i våra trakter – några i Norrala.  Om vi börjar norrifrån så startade Edvin Nilsson ett kafé i Alebo. Han drev samtidigt lanthandel i samma fastighet. Det var ju ett strategiskt läge alldeles invid riksvägen mot Hudiksvall. Där anordnades också danser, då han ofta spelade dragspel själv från sin balkong.

 I Kungsgården fanns kafé relativt tidigt. O M Olssons kafé drevs på 1910-talet. Svante Persson, ”Svante på kafé”, hade därefter kaférörelse där och efter honom kunde man köpa kaffe av Ida Jonsson, ”Ida på Sand”, fram till mitten av 1940-talet. Detta kafé var i gång endast ett par år och sedan drevs det av Ingvar Flyman fram till 1947, då Abel  och Ruth Styf övertog rörelsen och fortsatte fram till 1953. De sista åren byggdes en mini-golfbana där, som samlade en del folk.

Brandts kafé i Haga är kanske det mest bekanta kaféet i Norrala. Det låg också efter stora genomfartsvägen, som innebar besök av många vägfarande. Trönöbönderna, som körde bräder och timmer från Trönö, kom ofta in för att ta sig en kopp kaffe, medan de och hästarna pustade ut. Kaféet var känt för sitt goda bröd, bl a de ”båtbakelser”, som man bakade själv. Det var familjen Brandt, som drev rörelsen med någon tillfällig hjälp ibland. En gammal dam har berättat för mig, att trönöbönderna gärna ville klappa henne därbak, när hon serverade vid borden. Rörelsen startade 1922.     

Vi fortsätter till Vågbro, där Jonas Hagberg under 1930-talet hade kaférörelse. Där hade man även olika spel, som lockade besökare, bl a couronne.

Om vi tagit Utviksvägen mot Djupvik hade vi kunnat titta in på Märta Nords kafé i Fors- backa. Det öppnades 1922 och drevs under c:a 5 års tid. Olika spel drog mycket folk dit på kvällarna. Även där fanns couronnespel. Fastigheten, i vilken rörelsen var inrymd, brann senare. I Sofieholm hade man tillfälle att besöka Oskar Wikbergs kafé på 1930-talet och i Klapparvik i närheten av Konsum lär också ha funnits ett kafé.

Till Skärså kom många för att inhandla strömming inte minst från landskapets inlandssocknar. Därför öppnades i mitten av 1920-talet ett kafé där av Stina Gunnarson i den lokal, som nu inrymmer fiskrestaurangen Albertina. Stina Olsson-Stå från Trönö var en tid anställd där.

En servering fanns en tid vid Kungsgårdsjön i en sommarstuga ägd av Bernhard Ahlbäck.

Den säsongmässiga serveringen vid Losemyra fäbod skall även nämnas. Sedan fäbodstället upphörde som äkta fäbodvall startade Aina och Bengt Vänngård sommarservering där 1957. Då den är belägen invid E 4 besöktes serveringen av många turister, som även fick tillfälle att se en utställning med gamla föremål i fäbodstugan från 1862. Rörelsen hade på senare år utarrenderads men nedlades, då E 4 fick en sträckning, som inte passerade vallen.

Tyvärr finns inte mycket kvar av den gamla kafékulturen. Kaféerna har ersatts med barserveringar och de i svenskt språkbruk så främmande cafeteriorna.

Minnen från Haga kafé
Av Arvid Brandt.

Från min barndomstid skall jag här försöka återge några minnesbilder från den tid, då min mor idkade kaférörelse.

Enligt en bevarad handling utfärdad av Norrala Landsfiskalskontor den 15 november 1922 ämnar sökanden bedriva utskänkning av tillagade alkoholfria drycker samt svagdricka.

Den årstid jag mest har i minnet är vintertiden, som väl har sin förklaring. På morgonen kom de, de påpälsade körarna ibland i en lång rad med timmer från skogarna uppåt Trönö. Timret var hårt fastdraget med kedjor på kälkarna bakom kraftiga ardennerhästar.

Skakelklockornas klang, där tonarterna kunde variera, blev till en vinterns symfoni ibland med gnistrande nyfallen snö och sådant glömmer man aldrig.

Färden gick nedåt Söderhamnsfjärden (Flaket) för avlastning. Så skulle återresan anträdas med betydligt lättare steg för ”Pålle”, som efter någon kilometer skulle få pusta ut i en välbehövlig paus. Anhalten på vägen hem blev kaféet i Haga (Hagaborg). Där fanns stall för hästar med 14 spiltor samt utanför på gårdsplanen en ledstång, där dragaren kunde bindas i en järnring. Körkarlen tog fram hö och havre som medfördes och från den 24 alnar djupa brunnen pumpade man upp friskt kristallklart vatten.

Så gick man in och när dörren öppnades, kändes doften av nykokt kaffe från kopparpannan på vedspisen i köket. Uttrycket ”Har du pannan varm, Anna” förekom ofta. Några rastande hade matsäck med sig hemifrån. Det kunde vara en kolbulle med fläsk i en plåtlåda, som värmdes på kaminen, som fanns i serveringslokalen. En annan hade visst stannat vid en lanthandel och inhandlat en ring med falukorv.

Inne i värmen lät sig alla väl smaka och i sorlet bland mat- och kaffedofterna kunde man höra om den och den nyheten. En reslig, lite sotig men alltid pigg och glad farbror hade en s k kolstig med last av träkol och på sin färd in till staden Söderhamn från Rönningen i Trönö brukade han också vila, som det hette, när de rastade här.

För en kanna innehållande två koppar kaffe och med en stor bulle med pärlsocker på kostade det 30 öre och för den tredje koppen – tretåren – 5 öre extra. Många tycktes använda grädde till kaffet. I en granngård hämtade jag mjölk varje kväll. Den var då nymjölkad och nästan varm. För den betalade vi 17 öre litern. När den fick stå över natten i en spillkum, kunde grädden skummas av nästa morgon.

Brödet togs till en början från ett bageri i staden under ett flertal år men även ett bageri i Norrala fick stå till tjänst med kaffebröd ibland (Larssons bageri i Ale). Så kom andra världskriget med ransoneringar som följd. Min mor började att själv tillverka hembakat bröd som wienerbröd, sockerkaka och gräddbakelser.

Eftersom jag var konditor och arbetade på ett konditori i staden, kom intresset för det egnabaket hos min mor. Något som blev mycket uppskattat var de s k mördegsbåtarna med äkta vispgrädde. De var nog specialiteten bland hennes bakverk.

År 1927 invigde SJ Ostkustbanan, som gick genom grannbyn Styvje vid Kursil. Kaféet var en samlingspunkt för rallarna, när järnvägen byggdes här.

Allt eftersom bilen gjorde sitt intåg i trafiken decimerades hästarnas antal med foror efter landsvägen. Under de senare åren i kaféets verksamhet var det ortens innevånare, som sammanträffade här på kvällarna för att ta ett parti Mahjong – ett gammalt kinesiskt läggspel som enligt Nordisk Familjebok på 1920-talet vann insteg även i Europa. Det blev här mycket populärt bland såväl ung som gammal och spelet kunde fortgå till framåt 11-tiden på kvällen, då det var stängningsdags.

Emellanåt träffades olika styrelser i kommunen och hade sina sammanträden i ett rum innanför serveringslokalen.

En ny ägare tillträdde år 1947. Nu är kaféernas blomstringstid till ända. Vi kan minnas den gamla goda tiden, men den var nog strävsam och fylld med många bekymmer.

Artikeln inskickad till Alir av Sigvard Bodin

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: