Skip to content
22 maj 2011 / alir77

Sven Nordin – målare, skräddare, pianist

Många, som var med på stumfilmens tid minns, att en pianist bidrog till filmens behållning genom att i musik försöka åskådliggöra och förstärka händelserna i filmen. En av dessa var Sven Nordin från Daglysa, som alltid satt på pianopallen, när det drog ihop sig till filmförevisning i Norrala och Trönö.

Det var inte bara vid dessa tillfällen, som han trakterade pianot. Vid föreningssammankomster och vid födelsedagskalas och bröllop var han tillsammans med en annan trönöbo, Natan Eriksson, Fly, ofta engagerad. Han var allmänt känd som en skicklig musiker. Han sysslade också med stämning av pianon och orglar. Han renoverade t ex IOGT Wikingaborgs orgel på 1920-talet och stämde den 1930 enligt bevarade räkningar. Han finns representerad i verket Svenska låtar Hälsingland Gästrikland (1973). Han hade lärt låten av Natan Eriksson.

I kyrkboken står han omväxlande som pianist, målare och skräddare. Tidigt började han ägna sig åt måleri och annan konstnärlig verksamhet. Många är de gårdar i Norrala och Trönö, som blev föremål för hans konstnärsskap t ex en bondgård i Vad från 1934. Han målade även av Trönö gamla och nya kyrka, Norrala kyrka och prästgård i slutet av 1930-talet. I hans fädernehem finns flera tavlor bevarade, bl a vackra porträtt av föräldrarna. När systern Marta gifte sig med Olof Törnros 1914 målade han en ”brudeönskan”. Där finns också prov på hans förmåga att utsmycka mur och tak med blomsterarrangemang. En träfigur med fackla är daterad 1898 och en egenhändigt tillverkad ännu spelbar orgel finns också hemma på gården i Daglysa. Där finns också ett skrin med vackra utskärningar, som visar att han även kunde på ett mästerligt sätt hantera slöjdkniven. Ett par blomsterstilleben finns i gårdar i Norrala.

Sven Nordin var född 1874 i Daglysa, där han länge var bosatt. Som 50-åring gifte han sig 1924 med småskollärarinnan Hildur Olsson i Norrala och flyttade till Kungsgården, där hon bodde i skolhuset med Vasamonumentet som granne. Hon var sedan 1909 anställd vid den s k flyttande skolan Kungsgården/Marbäck men genom omorganisation uppkom fasta småskolan i Kungsgården från höstterminen 1916, där Hildur Olsson fick kvarstanna.

Sven Nordin blev änkling 1933 men levde kvar i sin gård i Kungsgården till sin bortgång 1943. Han har på senare tid uppmärksammats av Nordiska Museet, som planerar att han får ingå i en kommande skrift om s k gåramålare.

Sigvard Bodin

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: