Skip to content
15 november 2011 / alir77

En gård till Salu i Söderhamn år 1831

Avlidne rådmannen Anders Bergs gård i Norra kvarteret 24

Enligt en annons 1831 i Gefle Veckoblad den 10 september 1831 var avlidne rådmannen Anders Bergs gård nr 24-24 i Norra kvarteret i Söderhamn till salu. Gården belägen vid Stora Torget beskrevs följande:

” Huvudbyggnaden bestående av två våningar är byggt av korsvirke och tegel och har tegeltak. Har 6 välinreda rum i övre våningen samt i nedre våning 3 boningsrum, salubod och kontor, en större packbod samt tre källare. Härmed är förenade tvenne flygelbyggnader av trä med tegeltak, vardera i två våningar. Ene byggnaden har 3 välinredda rum i övre våningen samt brygghus och drängstuga i den nedre. Den andra har i övre våning 2 rum och kök och garderober och i nedre 1 rum och kök, skafferi samt en större matbod med vind.

Hela gården är bebyggd och utgör ett kvarter med alla nödiga hus.
Ladugårdsbyggnad med stall och fähus med foderskullar och spillningsrum med dubbelt brädtak och tegel är nyuppbyggt.

Dessutom finns 2 större stall med spiltor för 21 hästar, 4 särskilda byggnader med bodar och kamrar för färdfolk samt 2 brunnar. Allt är i gott stånd. Gården har av ålder varit inrättad för handel och är därtill väl belägen. Är brandförsäkrad för 5100 Rdr Banco. Sjöbod, trädgård och flera jordägor finns dessutom att tillgå.”

Ur boken ” Släkten Berg från Söderhamn”, skriven av Nils Hård af Segerstad är följande hämtat:

”Anders Ersson Berg född 1756 i Söderhamn avled den 19 maj 1831 där. Han var rådman, handlande och riksdagsman. Gifte sig 1783 den 15 juni med Margareta Christina Wallström, dotter till handlaren och rådmannen Peter Wallström och Sara Margareta Genberg, född 1759 i Hudiksvall och död i Söderhamn 27/12 1822. De fick 8 barn alla födda i Söderhamn. 1828 var handlande Anders Ersson Berg en handlande ” utan rörelse ” och 1830 ansöker hans son Erik att all egendom måtte överlämnas till borgenärerna och den 2 april 1832 var konkursen avslutad.”

Stora Torget är nuvarande Oxtorget och Anders Bergs gård låg ungefär där Folkets Hus nu ligger. Gården med alla nödiga hus utgjorde då ett kvarter. Kvarteret Oxen – Folkets Hus och Stadshotellet – omfattar nu en yta som är ungefär tre gånger så stor som den omnämnda Bergska gården.

 

Artikeln har tidigare varit införd i Alir anor nr 4 1988

Signe Falkenberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: