Skip to content
15 november 2011 / alir77

Söderhamns stadsvapen

En stads vapensköld – stadsvapnet – är en heraldisk symbol för stadens näringar, eller på annat sätt symboliserar dess historiska bakgrund.

Enligt stadspriviligeriebrevet vid Söderhamns grundande den 7 september 1620 och undertecknat av Gustaf den andre Adolf, fick staden sitt stadsvapen fastställt. ”Dernest effter dhe och framdeles, såsom uthi andre städer brukeligt är, deras fellte domar, contracter, fullmachter, pass och andre Certificather (när så behöfwes) måste medh stadzens insigle bekräfta; derföre gifwe wij dem till stadzmerke uthi deras Stadz signete till att föra och bruka en Pinas och deruthi twå musketer korswijs effter som härtill Söderhampn skall nämbd och kallad blifwa.”

Vapnet visar en sköld i silverfärg med en pinass och på denna två stående korsade gevär, både båten och gevären i rött. (Pinass, ett mindre skonerttacklat, segeldrivet örlogsfartyg. Kan även vara en mindre slup till örlogsfartyg, Nordiska Familjebok 1932.)

Söderhamn anlades vid den gamla fiske- och köpmanhamnen Sunderhampn, där kanske i århundraden båtbyggeri skett och vad var då naturligare än att en båt skulle ingå i vapnet. Staden grundades på befallning av konungen och för att sammanföra landskapets vapensmeder och anlägga ett faktori för tillverkning av handeldvapen och naturligtvis passade det att även gevär, som symbol för stadens huvudsakliga näring, även skulle ingå.

På senare tid har silhuetten av Oskarsborg allt mer låtit sig synas när Söderhamn visats upp i vidare sammanhang, men det är främst turismen som använder denna bild av staden, men det är ändock det gamla stadsvapnet, med båten och de korslagda gevären, som symboliserar det gamla Söderhamn.

Artikeln har tidigare varit införd i Alir anor nr 4 1990

Gösta Berglöw

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: